» Mennyi lehet a KATÁ-s bevétele?

KATA-sként a bevétel minden megfizetett havi adó után 1 millió forint lehet, ez egy teljes évben 12 millió Ft. (de pl.: egy júniusban kezdő KATA-snak 7 millió Ft). 

[Alanyi adómenteseknek van itt egy szigorítás: nem hónapra, hanem naptári napra kell számolni a bevételt, ezért ajánljuk, hogy mindig a hónap első napjával alapíts vállalkozást]

De ez éves felső határ havonta túl lehet lépni az egy milliót.Tehát az éves 12 millió összejöhet:

  • havi egy millióból;
  • de úgy is, hogy januárban 9 millió a bevétel februárban 1 millió és októberben 2 millió, a többi hónapban pedig nulla;

Ha meghaladja ezt a maximumot a bevétel, akkor 40% adót kell fizetni a maximum feletti részre, de ezzel nem szűnik meg a KATA vállalkozás, a következő évtől tiszta lappal indul.

 

» Mennyi adót fizet egy KATA-s és mikor?

KATA adó: havonta 25, 50 vagy 75 ezer Ft.  Az első adófizetés az alapítást követő hónap 12.-e. (Tehát, ha május 1-én válasz KATAÁ-ssá, akkor először június 12-én kell adót fizetned).

Iparűzési adó: évente kétszer 25 ezer Ft.

Kamarai tagdíj évente egyszer 5 ezer Ft.

 

» Hány éves kortól lehetek KATA-s?

Egyéni vállalkozó 18 éves kortól lehetsz, és ezzel együtt KATA-s is.

 

» Mi az a szünetelés?

A KATA szünetelés lényege, hogy a vállalkozásod nem működik, nem adhatsz ki számlákat, nem dolgozhatsz, de nem kell adót sem fizetned, pont olyan, mintha nem is létezne.

De FONTOS, hogy a szünetelés időtartama minimum egy hónap! (nem lehet csak két hét) És maximum 2 év lehet.

Szünetelés koronavírus alatt: A 2020. március 31-én és azt követően a veszélyhelyzet ideje alatt bejelentett egyéni vállalkozói tevékenység szünetelésére az 1 hónapos minimális időtartamot nem kell alkalmazni. Így a szünetelés minimális időtartama 1 napra csökken.

Adót azokra a hónapokra nem kell fizetni, amelyekben teljes egészében szünetelsz, ha csak egy napot is működik a vállalkozásod, akkor a teljes KATA adót kell fizetned. (25, 50 vagy 75 ezer Ft).

Ezért azt ajánljuk minden KATA-snak, hogy a szünetelést mindig a hónap első napjától indítsd!

De minden szüneteltetett hónappal (amikor nem fizeted a  25, 50 vagy 75 ezer Ft-ot) 1 millió Ft-tal csökken a maximális 12 millió Ft bevételi korlát!

 

» Mikor lehet 25.000 Ft a KATA havi összege?

25.000 Ft KATA-t fizethetsz havonta, ha az alábbiak közül az egyik igaz rád:

1. Van heti 36 órát elérő munkaviszonyod. (van főállásod)

2. Nyugdíjas vagy.

3. Diákként nappali tagozaton folytatod tanulmányaidat.

4. Társas vállalkozás tagja vagy. (cég tulajdonosa vagy kérdezd a könyvelődet a részletekről)

5. Társas vállalkozói tagja vagy és 36 órát el nem érő munkaviszonnyal is rendelkezel (cégtulajdonos és részmunkaidős).

6. Az EGT más tagállamában munkaviszonnyal rendelkezel.

 

» Mi a munkaviszonytól való elhatárolás a KATA-ban?

A NAV alapból - ahogy mondani szokás - némi jóindulattal feltételezi, hogy munkaviszonyban állsz azzal az ügyfeleddel (ez leginkább szolgáltatásra vonatkozik), akitől a bevételed legalább fele származik. De szerencsére ennek az ellenkezőjét igazolhatod, abban az esetben, ha a szerződésben szerepel az alábbi feltételek közül legalább kettő:

(A KATA törvény 14§ szerint:)

a) a kisadózó a tevékenységet nem kizárólag személyesen végezte vagy végezhette; (= van alkalmazottad, na ez nem lesz igaz rád)

b) a kisadózó a naptári évi bevételének legalább 50 százalékát nem a 13. § szerinti adatszolgáltatásra köteles személytől szerezte; (= ha komolyan foglalkoztat ez a kérdés, akkor ez sem lesz rád igaz)

c) a 13. § szerinti adatszolgáltatásra köteles személy nem adhatott utasítást a tevékenység végzésének módjára vonatkozóan; (= ez már jó lesz)

d) a tevékenység végzésének helye a kisadózó birtokában áll; (= nagyjából azt jelenti, hogy ne dolgozz a vevőd irodájában, ez sem mindig könnyű)

e) a tevékenység végzéséhez szükséges eszközöket és anyagokat nem a 13. § szerinti adatszolgáltatásra köteles személy bocsátotta a kisadózó rendelkezésére; (= használd a saját eszközeidet pl.: toll, ceruza, naptár, laptop, autó, telefon, létra, palacsintasütő, repülőgép, drón, kutya, űrhajó...stb) 

f) a tevékenység végzésének rendjét a kisadózó határozza meg; (= Te osztod be a munkaidődet, ez is tökéletes)

g)32 a kisadózó vállalkozás minden kisadózóként bejelentett tagja, illetve a kisadózó egyéni vállalkozó a naptári év egészében a 2. § 8. pont a) vagy g) alpont szerint nem minősül főállású kisadózónak feltéve, hogy a kisadózó vállalkozás naptári évi bevételének legalább 50 százalékát olyan személytől szerezte, akivel/amellyel a kisadózó a naptári évben nem állt a 2. § 8. pont a) vagy g) alpontban említett jogviszonyok egyikében sem. (= van főállású munkahelyed, de nem ott ahova számlázol; 25.000 Ft KATA adót fizetsz)

 

» Mi a bevétel KATA-ban?

Minden, amit ténylegesen megkapsz: készpénzben vagy átutalással kifizetik neked. Nem elég kiszámlázni, csak akkor válik bevétellé, amikor azt kifizetik. (év végén elég fontos, hogy melyik összeg melyik évhez tartozik).

 

» Mennyi lehet a KATÁ-s bevétele, ha ÁFA alany?

A bevétel összege hasonlóan alakul, mint az ÁFA-mentes esetben, de az ÁFA összege nem számít bele a 12 millió Forintba. Tehát 12.000.000 Ft nettó + 27% ÁFA = 15.240.000 Ft. (5% és 18% ÁFA esetében természetesen más az összeg)

És, hogy ez miért jó? Mert lehetnek olyan vevőid, akik ÁFÁ-s számlát kérnek, és az miatt nem Téged választanak, mert nem vagy ÁFÁ-s.

Nagyobb értékű eszközök beszerzését tervezed, és szeretnéd visszakapni azok ÁFÁ-ját.

Az EU-n belül, de nem Magyarországon szeretnél vásárolni vagy eladni.

 

» Mikor lehet 75.000 Ft a KATA havi összege?

Amikor Te szeretnéd. És miért szeretnél többet fizetni?
Talán mert a KATA havi 50.000 Ft adója bruttó 98.100 Ft-os bért jelent a nyugdíj, a tápénz, a CSED és GYED számításánál.
Viszont a 75.000 Ft már bruttó 164.000 Ft-os bérnek felel meg, ami jelentősen magasabb ellátási összegeket jelent.

A kérdés, hogy igénybe fogod-e venni ezeket az ellátásokat?

 

» Mennyi idő alatt indítható el egy KATA-s vállalkozás?

KATA Egyéni vállalkozás eseténa vállalkozás indítása nagyon gyors folyamat: ma reggel kitalálod, és délelőtt már számlázol is. (persze érdemes alaposan átgondolni)

Cég esetében (Egyéni cég, Bt, Kkt…): Ez egy bonyolult cégbírósági folyamat, melyhez ügyvéd segítségét kell igénybe venned, ez miatt ez jóval hosszabb időt vesz igénybe.

 

» Menny idő alatt szüntethető meg a KATA vállalkozás?

Egyéni vállalkozás esetén:

A megszüntetés majdnem olyan gyors, mint az indítás. Ha tudod, hogy már nem lesz szükséged a vállalkozásodra (két évig még szünetelhetsz is), akkor ma bejelented a NAV-nak, és holnap már nincs is vállalkozásod.

Cég esetében (Egyéni cég, Bt, Kkt…):

Ez egy bonyolult cégbírósági folyamat, melyhez könyvelő és ügyvéd segítségét kell igénybe venned, ez miatt ez jóval hosszabb időt vesz igénybe.